MediYoga - Medicinsk Yoga

för ökad hälsa och balans


MediYoga - vad är det?

MediYoga (Medicinsk Yoga) är en mjuk, dynamisk yogaform som fungerar för de allra flesta. Den passar ungdomar, vuxna och äldre som vill träna för ökat välbefinnande. MediYoga passar också för personer som har olika symptom som sömnproblem, högt blodtryck, ryggsmärtor, migrän, andningsbesvär, utmattningssyndrom, mm. MediYoga innefattar mjuka kroppsövningar som alltid kan anpassas efter utövarens förmåga (det går t.ex. lika bra att sitta på stol som att sitta på golvet för att göra övningar), effektiva andnings- och koncentrationstekniker, djupavslappning och meditation. Denna yogaform, där du böjer och töjer, ger en ökad rörlighet, ett ökat energiflöde samt en ökad avspänning – både i din kropp och i ditt sinne. MediYoga sänker din stressnivå.

MediYoga används således både inom friskvård och rehabilitering.

MediYoga är en form av Kundaliniyoga. Kundaliniyoga med sina rötter i Norra Indien och Tibet, är en av de äldsta formerna av yoga som människan känner till. En del av passen vi använder i MediYoga kommer direkt från Kundaliniyogan. Andra pass är skapade av Göran Boll på Institutet för Medicinsk Yoga. Passen i MediYoga görs långsammare och mer inkännande jämfört med passen i Kundaliniyoga.

För ett exempel på ett pass i MediYoga, se övningar i MediYoga.
MediYoga i vården

I januari 2010 började Danderyds Sjukhus som första sjukhus i Norden använda MediYoga vid rehabilitering av sina hjärtinfarktpatienter. Nu sprider sig MediYoga till allt fler enheter inom den svenska hälso- och sjukvården.

Visa mer
MediYoga Institutet

MediYoga är utformad på MediYoga Institutet, MYI, i Stockholm av yogaläraren och yogaterapeuten Göran Boll.

Från 1997 har MYI – MediYoga Institutet verkat som ett yogiskt utbildnings-, forsknings- och rehabiliteringsinstitut, det största av sitt slag i Skandinavien. Institutet har arbetat med yogaterapi, föredrag och löpande kursverksamhet och introducerat yoga för tiotusentals anställda på flera hundra av Sveriges största arbetsplatser och vården.

Under fem år i början av 2000-talet föreläste företrädare för MYI på Karolinska Institutets läkarutbildning.

Klicka på länken till MediYoga Institutet och du hittar intressant läsning och nyheter inom MediYoga - reportage, forskning, arrangemang, historik mm.
Forskning

Internationellt har det forskats på yoga under hela 1900-talet. Forskning på yoga har pågått i Sverige sedan 1998 då man deltog i den första svenska yogastudien, en ryggstudie som Karolinska Institutet genomförde det året. Därefter har ett antal studier på MediYoga genomförts i Sverige.

För mer information, se fliken ”Forskning”.
IMY


© ProTem Konsult, protem@gransta.se, Birgitta Olofsson, 0708 559478


Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/3/protem.se/httpd.www/common/php/siteTracker/extract.php on line 28